Masajın İncelikleri
Masaj yapan kişi sağlıklı olmalıdır; elleri soğuk, mantarlı; tırnakları uzun olmamalıdır. Parmak ve bilekte masaj yapılanı rahatsız edecek bir takı bulunmamalıdır. Bebek ve çocuklara annelerinin masaj yapması tavsiye edilmektedir. Önce bir uzmandan veya güvenilir ilmî bir kaynaktan doğru masajın nasıl yapılacağı öğrenilmelidir. Bebeklere her gün, diğer çocuklara haftada bir iki defa veya lüzumu hâlinde masaj yapılmalıdır.
Psikiyatrik rahatsızlığı olanların, masaj yapması, yaptırması birtakım mahsurlar taşır. Ancak uzmanlar tarafından masajın faydalı olacağı belirtilmiş ve bu, hekim tarafından onaylanmışsa; şekline ve süresine, kim tarafından ve kimlerin refakatinde yapılacağına yine uzmanlar tarafından karar verilerek, masaj yaptırılabilir.
Ev içinde gençlerin yaşlılara veya aile fertlerinin birbirine masaj yapması, bir sevgi, saygı ifadesi ve değer verme olarak algılanır. Orta ve ileri yaşlardaki anne-baba ve diğer akrabalara; torun, evlât, yeğen gibi yakınlarının masaj yapması yerinde olur. Masaj hiçbir zaman yalnız ortamlarda yapılmamalıdır. Çocuklara, yalnız ortamlarda yabancıların masaj yapmasına asla izin verilmemelidir.
Fuhşa ve ahlâksızlığa zemin hazırlayacak -özellikte insanın mahrem bölgelerine yapılacak- masajdan özenle kaçınılmalıdır. Günümüzde ticarî bir sektör hâline gelen masajla dinlenme, gevşeme ve tedavi merkezleri; ahlâkî çürümeye yol açabilecek ciddi riskler taşımaktadır. Bu tür mekânların, tarih boyunca ahlâksızlığın beslendiği ve geliştiği yerler olduğu ve toplumların mânevî çöküşünde fevkalâde büyük roller oynadığı asla unutulmamalıdır.
3870 total views, 1 today