Masaj nasıl yapılmalı
Masaj yapılan odada kesinlikle tv ve soguk olmamalıdır .Masajın en tesirli ve faydalısı elle yapılanıdır. Elde kan dolaşımımıza ait bir sıcaklık ve manyetizma, vardır enerji duyusuna ait bir hassasiyet olduğu için, onun ısısını, dokunuşunu ve uygulanacağı baskının ayarını masaj aletleri tam karşılayamaz. Masaj yapılan kişinin yattığı masaj sedyesi orta sertlikte olmalıdır. Yumuşak zeminde yapılan masajın zemin esnediği için tesiri azalır. Masaj olacak kişi, kasları rahat olacak şekilde rahat uzanmalıdır. Sadece omuz, kol gibi bölgelere yapılacak masaj için oturma da yetebilir. Hareketler, art arda üç-beş defa veya gerek görüldüğü kadar yapılmalıdır ve süre olarak en az 45 dakika lık masaj uygulanmalıdır.
Kol, bacak, sırt ve boyun gibi büyük kaslarda gerginlik fazla ise, buralar sıcak havlu, su torbası, cildi yakmayacak kadar ısıtılmış havlu veye sıcak taş ile yumuşatılır. Ovarken ağrı olmaması için, masaj yağı badem yağı veya susam yağı kullanılabilir. Sıcak su olan bir tasa, birkaç damla yasemin, lâvanta yağı damlatılarak masaj yapılan kişiye koklatılabilir, masajın rahatlatma derecesi artar. Odada hafif bir klâsik müzik çalınması da faydalıdır ve oda ısısı da cok önemlidir.
Boyun masajı; boyun ağrılarında, akut eklem hastalığı ve boyun fıtığı gibi durumlarda masajdan fayda görülüp görülmeyeceğine ve masajın şekline uzman tarafından karar verilir. Beyne giden damarlar ve boyundan çıkan sinirler açısından hayatî önemi olan boyun masajı, gayet yumuşak yapılmalıdır. Öncede belirtildiği gibi sadece kaslar yağlanıp ovularak ısıtılmalı ve sonra masaj yapılmalıdır. Sertlikler giderilinceye kadar, kaslar 7–8 saniyelik aralıklarla yumuşakça ovulur. Beyne giden kan akımı arttıkça, kişi rahatlar zihnin verimliligi de artar.seans’ın sonrasında bir süre uzanıp dinlenmek hatta mümkünse uyumak çok daha iyiy bir sonuç verir.